ПЛАНЕТАРИУМ НА ВВМУ "Н. Й. ВАПЦАРОВ"

Планетариумът на Висшето военноморско училище “Н.Й.Вапцаров” е една от забележителностите на град Варна (панорамен поглед към сградата на планетариума).

Oт дълбока древност мореплавателите са хранили почит към звездното небе – техният безпогрешен ориентир в необятността на световния океан и единствен светъл път към родните или тайственни брегове.

Планетариумът е произведен от немската фирма “Карл Цайс” – Йена - Германия.

Официално планетариумът е открит през 1985 г.

Планетариума е отворен за посещение от граждани за демонстрации и други мероприятия.

Панорамната демонстрация се осъществява в Звездната зала, която е с диаметър 18 метра и има 120 места. В нейният визуален и акустичен комфорт проектираното върху полусферичния екран звездно небе е мамещо и приказно.Точно копие на истинското, то пленява въображението и провокира усещането ни за безкрайността на времето, за непостижимата и уникална хармония на Вселената.

В Звездната зала може да се проследят денонощното и годишно движение на Слънцето, Луната и планетите върху небесната сфера, чудните звездни фигури, които от незапомнени времена хората наричат с митологични имена. В планетариума се демонстрират почти всички астрономически явлени, които се наблюдават с просто око: слънчеви и лунни затъмнения, метеори, комети и други. С помощта на апаратурата в Планетариума стават възможни и въображаеми пътувания в открития Космос.

Планетариума се използва при обучението по дисциплината “Астронавигация” в катедра “Корабоводене” на ВВМУ. Тук курсантите и студентите изучават звездното небе – звездите са главните обекти за наблюдение при определяне на мястото на кораба по астрономически начин.

Планетариумът може да се използва и в учебният процес на средните училища за онагледяване на учебния процес по физика и астрономия.

Предлагат се програми за организирани групови посещения на следните езици: български, английски, немски, френски, руски и финландски. Продължителността на всяка програма е 40 минути, а броят на местата 120. Залата е оборудвана с климатик.

Цени за програма на български език (минимален брой на групата 15 човека) :
- за възрастни - 3.00 лв.;
- за деца, ученици, студенти - 2.00 лв.

За групи по-малки от 15 човека се заплаща както за група от 15 човека.

Цени за програма на европейски езици (минимален брои на групата 15 човека):
За възрастни:
- за групи от 15 до 50 човека - 8.00 лв. ;
-
за групи от 50 до 120 човека - 6.00 лв.
За деца до 12 години - 4.00 лв.

За групи по-малки от 15 човека се заплаща както за група от 15 човека.

За ползване на залата без програма ( за презентации,семинари и др. ) - 50 лв. на час.

Всички цени са с включен ДДС.

Заявки за посещения се правят 3 (три) дни предварително на телефон : 052/552 280 от 8.00 до 16.30 часа в делничните дни.

Адрес:
г
р.Варна,
ул. “ Васил Друмев “ 73,
ВВМУ “Н.Й.Вапцаров”
Планетариум.

Къде се намира ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"?