На 09.08.2015 г. /неделя/ от 9.00 ч. на Морска гара Варна се проведе тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2015” на ВВМУ “ Н. Й. Вапцаров”. Курсантите от випуска са постъпили във ВВМУ “ Н. Й. Вапцаров” на 30 август 2010 г. и са положили военна клетва на 2 октомври 2010 г.

1Официални гости бяха министърът на отбраната на Р България Николай Ненчев, министърът на образованието и науката на Р България проф. Тодор Танев, зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, контраадмирал Георги Фиданов – съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военна сигурност на Р България, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, г-н Иван Портних – кмет на Варна, г-н Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, вицеадмирал о.р. Пламен Манушев – депутат от 43-то Народно събрание, г-н Валентин Гагашев – директор на „Изпълнителна агенция Военни клубове и военно - почивно дело” в министерството на отбраната, генерал - майор Любчо Тодоров – командващ на Съвместното командване на силите, бригаден генерал Пламен Богданов – началник на Национален военен университет „Васил Левски”, командири на военни формирования, офицери , старшини и матроси, бивши началници и възпитаници на училището.

Церемонията по тържественото вдигане на флаговете на военните корабите, застанали на кея пред Морска гара, по случай Празника на ВМС и 136-та годишнина от основаването на военноморския флот беше командвана от капитан I ранг Георги Георгиев – командир на Пункт за базиране Варна.

Началникът на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров откри тържеството по случай присвояването на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2015”. В словото си той подчерта важността на носенето на офицерските пагони. Той говори за дълга и честта, за достойнството и голямата отговорност. Капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров поздрави випускниците, които тръгват по славния път на български морски офицер. Припомни им, че не трябва да забравят родната Алма матер и трябва да продължат славните традиции за да се гордеят, че са част от историята и.

Тридесет и един курсанти от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” получиха своите дипломи за висше образование. Осемнадесет мичмани получиха лейтенантските си пагони, които бяха връчени от министър Ненчев. Четирима от завършилите са подготвени за системата на МВР, а девет курсанти за нуждите на ВМС на Социалистическа република Виетнам. Отличникът на курсантите от С Р Виетнам Ле Тат Тханг беше награден с плакет на Морско училище.

В приветствието си министърът на отбраната Николай Ненчев поздрави младите офицери и им пожела бъдещи успехи в нелекото, но достойно поприще.

Първенец от курсантите е лейт. Нико Куков с общ успех отличен 5.74, от специализация „ Корабоводене за ВМС”. Той бе награден от кмета на Варна, г-н Портних с почетна грамота и парична награда. Отличник в специализация „Корабоводене за ВМС” е Златан Златев, а Елисавета Николова – отличник от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”. Отличникът от специализация „Корабни машини и механизми” е Николай Грънчаров.

След тържествената церемония гостите и випускниците се завърнаха в Морско училище, където поднесоха цветя на паметника на патрона Никола Вапцаров и си направиха снимки за спомен. Още снимки
СНИМКИ ВИДЕО