Днес 5 декември 2014 г. във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод Патронния празник на училището- 7-ми декември. Тази година на 7 декември се навършват 105-години от рождението на патрона на ВВМУ.

1Министърът на отбраната на Р България г-н Николай Ненчев прие строя на почетния караул и поздрави курсантите.

Церемонията пред паметника на Вапцаров започна с обявяването на официалните гости, сред които народни представители от 43-то Народно събрание, вицеадмирал Румен Николов- началник на отбраната на Р България, г-н Илия Налбантов – началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, г-н Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, г-н Иван Портних – кмет на Варна, контраадмирал Димитър Денев – командир на Военноморските сили на Р България, контраадмирал Митко Петев – началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, комодор Кирил Михайлов – директор на дирекция „Операции и подготовка”, комодор Мален Чубенков – командир на Военноморска база ВМС, кап. Петър Тухчиев – председател на Асоциацията на възпитаниците Морско училище, г-жа Мая Вапцарова – племенница на Никола Вапцаров, районни кметове, ректори и представители на висши училища и научни институции, ръководители на организации и фирми от морския бизнес, доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, бивши началници на училището, граждани и гости на Варна.

Слово за големия поет и революционер Никола Вапцаров произнесе началникът на ВВМУ капитан ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Бяха прочетени поздравителни адреси от името на президента на Р България Росен Плевнелиев, от министър-председателя Бойко Борисов, министри, командири, ректори на висши учебни заведения, директори на учебни заведения от града и страната, директори на дирекции, учреждения, асоциации.

Поздравление за празника поднесе и Мая Вапцарова.

Ритуалът завърши с тържествен марш на почетния караул на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”. СНИМКИ

По-рано днес министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с командването на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и се запозна с материалната и техническата база и новите тренажори и кабинети на училището.
СНИМКИ